Main page
 On Bildt
 New Economy
 Foreign &
 security policy
 Europe
 Euro
 Balkans
 Moderate Party
 1994-1999
 Government
 1991-1994
 Bookmarks
 Veckobrev
Veckobrev  


Carl Bildts veckobrev 12 september 2001
12/9/2001Vänner,

Plötsligt lever vi i en förändrad värld. USA har attackerats i den mest omfattande terrorattacken i historien och den mest omfattande attack som någonsin riktats mot landet.

Pearl Harbour bleknar bort i jämförelsen. Då var det en avsides belägen flottbas som attackerades militärt. USA förklarade Japan krig, och vann det kriget.

Nu riktades attacken anonymt mot tusentals och åter tusentals oskyldiga människor i hjärtat av det maskineri som bär upp det amerikanska samhället och betydande delar av det globala systemet. Och dessutom var det hundratals oskyldiga människor som gjordes till vapen i det fruktansvärda.

Världen kommer inte att bli densamma. USA befinner sig i krig. Konsekvenserna kan vi ännu bara ana. USA har inte bara en rätt att försvara sig mot anfall, utan också en skyldighet. Ingen av oss vill leva i en värld där våld som detta är möjligt.

Spekulationerna om vem eller vilka som låg bakom är många. Alldeles uppenbart handlade det om en väl planerad och sofistikerat genomfört operation som saknar varje tidigare motsvarighet.

Fyra stora Boeing-flygplan på väg från Boston, New York och Washington till Kalifornien tas över inom loppet av bara minuter. Två av dem vänds mot de två tornen i World Trade Center i New York. Två av dem styrs mot mål i Washington. En kraschar rakt in i Pentagon, medan en störtar i närheten av Pittsburgh innan den nått sitt mål.

Det krävs betydande utbildning, planering och koordination i kombination med extrem sekretess för att klara av en attack som dessa. Man tog över flygplanen, stängde av de s k transpondrar som automatiskt sände data om planens position till marken och styrde inte utan skicklighet mot de mål som vants ut. Man valde stora flygplan med mycket bränsle i sina tankar inför den avsedda långa flygningen.

Vi har aldrig sett någonting motsvarande någonsin. Alla tidigare terroristdåd bleknar bort vid jämförelsen.

Misstankarna går nu allra främst kring det nätverk av terrorism som under det senaste decenniet byggts upp kring den landsflyktige saudiske miljardären Osama bin-Laden. Det är svårt att se någon annan gruppering som har fundamentalismen, finanserna och förmågan till någonting av denna storleksordning.

Dess rötter ligger i vår tids konflikter i hela den brisanta zonen mellan Indien och Europa. Det var den sovjetiska invasionen av Afghanistan i december 1979 som inledde den serie av händelser som kom att föra grupper av krigare in i ett krig de betraktade som heligt, och som kom att få allt fler och fler mål.

När kriget i Afghanistan tog slut fortsatte det på andra håll. 1991 tvingades bin-Laden lämna Saudiarabien och ta sin tillflykt till Sudan. Det var därifrån han och hans organisation gav sig iväg 1996 för att åter etablera sig i Afghanistan och dess krig. Och det var därifrån han samma år förklarade krig grundat i hat mot USA och allt det som den västliga världen anses representera.

Det är ingen hemlighet att hans nätverk som är omfattande har planerar olika attacker under lång tid. På centrat för terrorism och politiskt våld vid universitet i St Andrews, som jag ju är associerat med och som är ett av de ledande i världen på detta område, har man en bra bild av i alla fall nivån på aktiviteten i detta avseende. Strax före sommaren satt jag där och gick igenom just detta.

Många frågor kommer att ställas om hur detta var möjligt. Det enda som denna osäkra dag är alldeles säkert är att den amerikanska underrättelseorganisationen CIA kommer att få en ny chef. Men det är lätt att underskatta svårigheterna att tränga in i ett nätverk som detta. Med lång och noggrann planering har man också byggt upp system för att på olika sätt undvika upptäckt.

Säkert kommer det att visa sig att fragment av information om det som skulle komma att hända fanns på olika håll. Så brukar det vara. Men i det ständiga bruset av fragment i denna värld av ständig halvdager är det ofta mer tur än skicklighet om man i rätt tid lyckas dra rätt slutsats för att kunna vidta rätt åtgärd.

Ibland lyckas man avvärja attacker. Stävja planer i dess linda. Men vi hör aldrig om det som lyckas. Nu lever vi mitt uppe i konsekvenserna av historiens värsta misslyckande i detta avseende.

USA har nu förklarat att man kommer att spåra upp de ansvariga och slå tillbaka. Det handlar inte om hämnd, utan det handlar om försvar. De grupper som gjort detta kommer att fortsätta att sprida våld och död intill dess att de stoppas. Det finns inget annat alternativ för våra öppna och demokratiska samhällen. Vi har vare sig möjligheten eller rätten till neutralitet i den striden.

Men svårigheterna skall alls inte underskattas. Afghanistans kala berg och dalar om de misstankarna skulle bekräftas - har sett många stormaktsplaner krossas genom historien. President Clinton försökte 1998 bli av med bin-Laden genom serier av kryssningsrobotar. Delar av målen var alldeles fel, och andra var alldeles föråldrade. Osama bin-Laden gavs hjältestatus i stället för att utrotas.

Nu tror jag att det kommer att handla om mer direkta och mer riktade åtgärder. USA är i krig. Jag tror att man kommer att vara beredd att gå från den strategi med minimala egna risk som under 1990-talet fick kryssningsrobotarna som främsta symbol och instrument. Vi får förbereda oss på en serie av insatser i ett krig som kan komma att ta tid.

Chocken kommer att sjunka in i det amerikanska samhället när tragedins fulla omfattning successivt kommer att klarna.

Hur många veckor eller månader kommer det att ta att gå igenom de sammanstörtade ruinerna efter två av världens högsta byggnader mitt i världens finansiella centrum? Hur många veckor eller månader kommer det att ta innan alla tusentals offer fått en värdig begravning och människor kan börja att åter leva med sin sorg?

Bilderna av hur första det ena och sedan det andra tornet i World Trade Center symbolen för New York och USA som centrum för en fri global ekonomi störtar samman kommer för alltid att finnas på våra generationers näthinnor. Ingen tragedi och inget dåd möjligen med undantag av en direkt attack på Vita Huset, dit möjligen det fjärde planet var på väg kunde ha haft samma styrka som denna.

Just nu måste prioriteten för president Bush och för statsledningar runt om i världen vara att begränsa skadorna och se till att förtroendet för det globala systemet inte skadas.

Men farorna är mycket uppenbara. Världsekonomin är redan i ett mycket skört stadium, med utvecklingen av den amerikanska konsumtionen som den sköra tråd som skiljer den globala nedgången från en regelrätt global recessionen.

Och det är tyvärr lätt att se hur delar av ekonomin riskerar att drabbas. Försäkringsbolag. Flygbolag. Viktiga finansiella institutioner. Orons kalla hand griper runt människors hjärtan på ett sätt som kommer att sätta spår i ekonomins redan nervösa siffror.

Det går inte att nog understryka betydelsen av att upprätthålla förtroendet för det finansiella systemet, det internationella samarbetet och den grundläggande styrkan i våra ekonomier.

Nu formas den internationella reaktionen. I dag sammanträder EU:s utrikesministrar till extramöte i Bryssel. Under den kommande veckan inleds FN:s generalförsamlings höstsession i New York. Mot slutet av månaden samlas Internationella Valutafonden och Världsbanken till sina höstmöten i Washington.

Det kommer att ställas krav på en internationell kraftsamling mot terrorismen. Och det finns en möjlighet att det nu kommer att vara möjlighet att få en uppslutning också från regimer och länder vars tydlighet tidigare lämnat mycket övrigt att önska. Washington och Moskva har kommit varandra mycket närmare i denna nya värld. Kanske kan också regimer som dem i Teheran och Tripoli inse att det nu passerats en gräns som skapar en ny verklighet.

Den 11 september 2001 förändrades världen. Sedan fallet för muren i Berlin i november 1989, sönderfallet för det ondskans imperium som var Sovjet och segern för frihetens och demokratins idéer runt om i världen har vi levt i en tid av optimism och framtidstro. Utvecklingen av teknik och vetenskap har gett den både kraft och näring.

Nu lever vi plötsligt i en värld av ny osäkerhet och nytt våld. Ett nytt krig skapar en ny verklighet. Ingen av oss kan med säkerhet veta vad det kommer att innebära. Vi har gått in i ett nytt skede.

I Sverige lever vi fysiskt långt borta från det som hänt men mänskligt mycket nära. Det var bara dagar sedan jag satt i en Boeing 767 från American Airlines, och bara lite längre än så sedan jag var både på Manhattan och i Pentagon. Det är vår värld som attackerats, och konsekvenserna gäller också oss.

I det nya krig som nu inletts har vi inte rätten eller möjligheten till neutralitet när USA går till försvar. Man samtidigt måste vi värna både den öppenhet i världen, den förståelse mellan nationer och religioner, och den strävan efter försoning utan vilken fred aldrig kommer att vara möjlig.

Allt detta kommer nu att vara mycket svårare och allt detta kommer därför att vara så mycket viktigare. Vi har alla en skyldighet att göra det som vi kan i vår egen verklighet och vår egen vardag.

Stockholm den 12 september 2001

Carl BildtPS. Min kommentar i Aftonbladet finns länkad på www.bildt.net. För den som vill se detaljer om hur flygplanen flög mot sina mål ger www.aviationnow.com/avnow/spSec/wtcst.jsp med modern teknik en mycket tydlig bild. Vill man veta mera om Osama bin-Laden rekommenderas www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/binladen/who/bio.html. Och Wall Street Journal kommenterar de nya riskerna för den globala ekonomin på http://interactive.wsj.com/articles/SB1000257425181882427.htm.

Sunday 
27/2/2005 
Bildt Blog Comments

In addition to this webpage, and the email letters ongoing since 1994, I have now started a blog as well.

You find it at http://bildt.blogspot.com.

At www.bildt.net you will continue to find articles, speeches and different documents.

At the blog there will be the shorter and perhaps somewhat faster comments.

And the e-letter continues to give at the least an attempt at analys.[email protected]