Main page
 On Bildt
 New Economy
 Foreign &
 security policy
 Europe
 Euro
 Balkans
 Moderate Party
 1994-1999
 Government
 1991-1994
 Bookmarks
 Veckobrev
Veckobrev  


Carl Bildts veckobrev v21/1998:2
20/5/1998

Syster/Broder,

Ett valår som detta kan det då och då finnas skäl till snabba kommentarer vid sidan av veckobreven. Jag hoppas att Du sätter värde på det.

I går gjorde regeringen som bekant reträtt och föreslog att fastighetsskatten skulle sänkas från 1,7 till 1,5 procent. De sade, att detta hade blivit nödvändigt efter att jag hade krävt det med så stor tydlighet.

Jag tackar och tar emot. Och jag är övertygad om att alla som får del av den sänkta skatten gör samma sak. Det visar tydligt att moderat politik är rätt - och att moderat politik ger resultat.

Det visar också att socialdemokraterna är på skrämd reträtt. Denna vecka har vi skrämt socialdemokraterna till sänkt fastighetsskatt och nästa vecka förefaller det som om vi kommer att lyckas att skrämma dem till någon form av vårdgaranti.

Och sedan kommer vi att fortsätta. Jag kommer att fortsätta att kräva en politik som bereder vägen för sänkt skatt på arbete - för alla!

Det som regeringen nu visat är att det går att sänka skatten om bara viljan finns. Alla de argument som under månader staplats mot varje tanke på sänkt skatt visade sig vara av intet värde när de moderata kraven fick ett allt bredare stöd hos människor. För en vecka sedan var sänkt fastighetsskatt ett hot mot skola och sjukvård - nu tvingas Åsbrink och Persson säga att pressen från mig gjort det till också socialdemokratisk politik.

För mig och oss alla som arbetat för detta är det en stark stimulans och uppmuntran. Just nu verkar det vara vi moderater och de borgerliga partierna i övrigt som de facto regerar landet. Socialdemokraterna sitter i regeringen och tvingas genomföra moderat politik. Men när nu kraven växer på vår politik är det nog trots allt vi som är bäst på att genomföra den fullt ut.

Tydligt ser vi att socialdemokraterna inte har någon annan politik än konjunkturuppgången. Tvingas successivt följa oss om skatten. Tvingas successivt följa oss och folkpartiet och kristdemokraterna om vårdgarantin. Nästa? Euron? Sänkt skatt för alla? Gymnasieexamen? Livstidsstraff för grova knarkbrott? Bättre villkor för företag?

De har inga idéer. Vi leder vägen in i framtiden!

Stockholm den 20 maj 1998

Carl Bildt

Monday 
28/2/2005 
Bildt Blog Comments

In addition to this webpage, and the email letters ongoing since 1994, I have now started a blog as well.

You find it at http://bildt.blogspot.com.

At www.bildt.net you will continue to find articles, speeches and different documents.

At the blog there will be the shorter and perhaps somewhat faster comments.

And the e-letter continues to give at the least an attempt at analys.[email protected]